workshop / skrivkurser
Ulrika Nandra har utvecklat konceptet The Urban Narrative - en metod för att arbeta med kreativt skrivande och storytelling för social förändring.
Ulrika har arbetat med konceptet på bland annat fängelset Kumla, ungdomsanstalter, skolor, för anhöriga till demenssjuka och unga med psykisk ohälsa. UrbanNarrative jobbar med tematiska workshops som anpassas utifrån målgrupp och specifika målsättningar. Konceptet har utvecklats på forskningbaserade kunskaper om skrivande och Ulrikas egna erfarenheter.
Workshop / skrivkurser
RUN & WRITE
Run & Write är en rolig och kreativ workshop som arbetar med såväl kroppen som knoppen för en ökad reflektion och medvetande om sig själv och vårt samhälle. Vi använder oss av miljön vi befinner oss i och skapar med samtidsaktuella ord. Run & Write främjar självkänsla och ledaregenskaper och arbetar både förebyggande och uppbyggande. Workshopen väver in stunder för löpning (deltagarna gör detta i egen takt och passar därför såväl vana som oerfarna löpare) med stunder för att skriva. Deltagarna skriver utifrån ett antal teman som självkänsla och konflikt, men väljer även själva vilka teman de vill reflektera och skriva kring. Run & Write har bland annat genomförts på en ekologisk vingård i Halland och för unga tjejer och killar med invandrarbakgrund i Biskopsgården, ett socialt utsatt område i Göteborg.
Daniel, 35 år
Vilken fantastisk kombination, att arbeta med både hjärna och kroppen. Den här workshopen vill jag göra igen!”
Samira, 24, år
Jag har aldrig uttryckt mitt utanförskap tidigare, hur instängd jag känner mig. De här skrivövningarna fick mig att se på mig själv och andra på ett nytt sätt. När jag sprang fick jag tänka ifred på det jag skrivit.
Workshop / skrivkurser
Write & Dine
“Write & Dine” är ett workshopkoncept för ökad medvetenhet och idé och konceptutveckling kring den urbana miljöns sociala och miljömässiga utmaningar. Write & Dine kan vara intressant för stadsplanerare, arkitekter, copywriters, entreprenörer, journalister, kulturutövare, konstnärer, samhällsintresserade och studenter.
Workshop / skrivkurser
The New Urban - The City We Need
”The New Urban - The City We Need” riktar blicken framåt – vi tar fasta på olika urbana utmaningar lokalt och globalt och söker efter koncept och metoder. Deltagarna ges övningar och teman, med fokus på jämlikhet och hållbarhet och skriver utifrån sina kunskaper och visioner. Den här workshopen är handlingsinriktad där deltagarna pitchar sina beskrivningar och lösningar utifrån frågor som Staden vi behöver. Frågeställningen i workshopen är visionär; på tre nivåer skriver deltagarna fritt kring hur den nya urbana miljön kan se ut, på individ-, lokal- och global nivå i ett femårs-, tioårs- och tjugoårsperspektiv. Workshopen riktar sig främst till stadsplanerare, arkitekter, entreprenörer, politiker, kulturutövare, konstnärer, skolpersonal. Målet är att deltagarna i The New Urban kommer från olika håll i samhället.
Workshop / skrivkurser
Reclaim me
Workshopen bygger på återuppbyggnad och fungerar väl som en del i en rehabilitering. Reclaim me riktar sig till personer i riskzonen för destruktivitet, kriminellt beteende, radikalisering men också för dömda och interner. Workshopen har bland annat genomförts med interner på fängelset Kumla, säkerhetsklass 1 fängelse i Sverige, och ungdomsanstalten Fagared för unga män utanför Göteborg, och utvalda grupper på skolor.
intern, 32 år fängelset Kumla.
Jag fick tag på känslor jag inte ens visste att jag kunde känna. Det var extra intressant att det här fick mig att lyssna på de andra deltagarnas texter. Jag har aldrig tidigare brytt mig om andras känslor. Det här fick mig att inse att jag är livrädd för svaghet och hatar att se mig svag.
Workshop / skrivkurser
Skrivarkurs för anhöriga till demenssjuka
Under pandemin startade Ulrika skrivarkurs för anhöriga till demenssjuka. Ulrika ger grunderna i det kreativa skrivandet och deltagarna får skrivövningar och skriva egna texter som ger möjligheten att tillsammans reflektera över sin anhörigsituation. Forskningen visar att kreativt skrivande har goda hälsoeffekter och är väl tillämpat i bland annat England, USA och Tyskland. Den första kursen gavs i samarbete med Enheten för folkhälsa i Mölndals kommun och Studieförbundet Vuxenskolan i Mölndal.