böcker


Ulrika Nandra - Böcker


I Ulrikas böcker återkommer angelägna teman som identitet, familj, makt, konflikt och försoning - även det mest obegripliga går att förstå, och det mesta går att förebygga är Ulrikas devis.

SKÖNLITTERATUR:


Till minne av ett avsked

Det är sommaren 1997 och i London möts av en slump två unga läkarstuderande – John från Harlem, New York och Dina från Blåön på den svenska västkusten. De bär båda en längtan efter samhörighet och mening och blir hastigt förälskade i varandra. Men under tiden växer en obotlig tumör i Johns hjärna. Ska han berätta för dem han älskar?
"Till minne av ett avsked" är en kärlekshistoria med mörka undertoner, och samtidigt en idéroman som skildrar rasismens historia och dess ständiga närvaro i en människas liv. I centrum står två unga personer och deras strävan att slå sig fria från förväntningar och generationer av ärvda sår.

SKÖNLITTERATUR:


Ett färgat liv

Ulrika Nandra debuterar här som skönlitterär författare. Hon har tidigare skrivit uppmärksammade reportage, bl.a. om sexindustrin i Bombay. Det är stoff som hon återanvänder till i Ett färgat liv. Men det är framför allt relationen mellan pappan, Amal Sangheera och dottern Saskia som är huvudtemat här. Pappan har med stigande ålder blivit mer religiöst fanatisk och söker sig djupare och djupare ner mot sina sikhiska rötter. När så dottern Saskia meddelar att hon väntar barn med en muslim, förskjuter pappan sin dotter.

Romanen växlar mellan pappans röst och dotterns. Det är vackert på ett smärtsamt sätt. Miljöer, känslor, traditioner och livslögner blottas och som läsare kan man nästan känna hettan, ljuden och dofterna som ackompanjerar familjetragedierna i Sverige och i Indien. Ett färgat liv är en bok att läsa långsamt för att ta in alla intryck och olika trådar som utgör denna fascinerande väv.” (Recension av BTJ, mars 2021.)

Aftonbladet, 2021

Recencion

Det här är en svindlande roman om rasismens många lager som sliter isär relationen mellan en far och en dotter. Alla andra betraktar Amal som fanatiker. Hans rabiata hat går inte ihop med en framgångsrik sekulär konstnärskarriär. Amal är ett mysterium och samtidigt väldigt typisk. Vems identitet går egentligen jämnt ut i den globala byns matematik?

FACKLITTERATUR:


De oanständiga - om det moderna Indiens sexuella revolution

Ulrika har tillbringat långa perioder i Bombay som journalist och gjort uppmärksammade reportage, bland annat om human trafficking och sextrafficking. I reportageboken De oanständiga kommer Ulrika nära den unga indiska medelklassen som ställs inför stora prövningar i frigörelsen från traditionella ideal och normer i ett samhälle där sexualitet är tabu och där unga kvinnor och barn tvingas offra sina liv när de slits mellan det moderna och det gamla Indien. 

FACKLITTERATUR:


Ondska

Tillsammans med författaren och konstnären Carl Johan De Geer fördjupar sig Ulrika i vår tids samtal om de vi kallar onda, men finns ondska? vad är ondska och är ondska verkligen rätt term? Kan sättet vi pratar om det smärtsamma och grymma i själva verket i sin tur göda det som kallas ”ondska”? I boken skriver Ulrika bland annat om ett tankeväckande perspektiv på synen vem som är offer och förövare, och om sina möten med interner på fängelset Kumla, om bordellägare i Bombay och om gängkriminella, men hon skriver också om mediernas ansvar och roll för hur stereotypa bilder av förövaren reproduceras och riskerar att bli en självuppfyllande profetia. 

FACKLITTERATUR:


ÄGD

Om makt - om makten i vår vardag. Ulrikas förståelse för makt handlar om hur vi själva är med och skapar den, och vad som krävs för att vända så kallad negativ makt. Ulrika skriver bland annat om vanliga tankefällor, och hur du lättare kan identifiera makten i ditt liv som ofta inte finns där du tror och varför vi envisas med att tro att makten kommer uppifrån. Även denna bok har Ulrika är ett samarbete med författaren och konstnären Carl Johan De Geer där båda i vitt skilda texter resonerar kring ett nytänkande sätt att förstå makt.